Σιθωνία: ένας προορισμός για όλες σας τις επιθυμίες


Η πανέμορφη Σιθωνία, είναι η μεσαία χερσόνησος της Χαλκιδικής. Εκτείνεται ανάμεσα στον Τορωναίο και τον Σιγγιτικό Κόλπο και καταλήγει στο ακρωτήριο Δρέπανο. Η Ακτή Σαλονικιού, φημισμένη για τα νερά της, βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Σιθωνίας.

sea from a mountin of Chalkidiki

Ο μύθος λέει ότι η Σιθωνία ονομάσθηκε έτσι από τον βασιλέα του θρακικού φύλου των Οδομάντων, Σίθωνα, γιο του θεού Ποσειδώνα και της Όσσας. Η ιστορία της Σιθωνίας ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει αδιάκοπα ως τις μέρες μας. Στην περιοχή μπορεί να επισκεφτεί κανείς μνημεία από όλες τις ιστορικές περιόδους.

Έτσι, η περιοχή χαρακτηρίζεται από πληθώρα όμορφων τοπίων και συνδυάζει γραφικά ορεινά χωριά με τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές, προσφέροντας στους ταξιδιώτες και τους επισκέπτες, αρχαίους οικισμούς (όπως της Τορώνης), κοσμοπολίτικα θέρετρα επάνω σε μικρούς κόλπους που διαδέχονται ο ένας τον άλλο (όπως το χωριό του Μαρμαρά), πολυτελείς μονάδες και μεσαιωνικά χωριά (όπως η Νικήτη).

Γραφικότατες πλατείες, βυζαντινά εκκλησάκια και αρχαία μνημεία, καταγάλανες παραλίες, δάση, αμπελώνες και διάσπαρτες ιστορικές μνήμες, κάστρα και ξενώνες, όλα συνθέτουν μια αξέχαστη μαγευτική παλέτα εμπειριών για τους επισκέπτες.
Το φυσικό τοπίο της Σιθωνίας είναι το άλλο μαγευτικό στοιχείο που σκλαβώνει τον επισκέπτη. Δροσερά και πλούσια πευκοδάση οδηγούν σε πανέμορφες ακρογιαλιές, ενώ μεγάλος μέρος της Σιθωνίας διατηρεί ανεπηρέαστη τη φυσική του ομορφιά και ο επισκέπτης μπορεί να οργανώσει μοναδικές πεζοπορίες από τη θάλασσα προς το κατάφυτο βουνό, ανάμεσα σε ρυάκια, λιμνούλες και φυσικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς.

 
Προτείνουμε, λοιπόν:


Επίσκεψη στο γραφικό χωριό του Αγίου Νικολάου και στον Πύργο, καφές και ρακί στην πλατεία του.

A public square with coffee stores


Περίπατος στον παλαιό οικισμό της Νικήτης και επίσκεψη στη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικήτα που πρωτοχτίστηκε τον 14ο μ.Χ. αιώνα.

Nikiti village


Εξορμήσεις για βουτιές σε παρακείμενες παραλίες της Σιθωνίας! Είναι τόσες πολλές που δεν χρειάζονται αναφορά. Η Ακτή Σαλονικιού είναι από τις καλύτερες μεταξύ ασυναγώνιστα όμορφων ακρογιαλιών.
A diver into deep blue waters


Στον κόλπο του Αγίου Όρους, βρίσκεται και το νησάκι Αμμουλιανή, εξίσου φημισμένο για τις θάλασσες και τις ομορφιές του, όσο και η υπόλοιπη Χαλκιδική.

 
Άγιο Όρος


Chalkidiki Mounth Athos Grigoriou Monastery

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εξορμήσεις από τη Σιθωνία είναι η πλωτή περιήγηση γύρω από την Αθωνική πολιτεία, με βαρκάκια από τον Όρμο της Παναγιάς και στα νησάκια της Βουρβουρούς να κάνετε diving.
Η Αθωνική Πολιτεία, που ονομάζεται Άγιο Όρος, καταλαμβάνει το άκρο του τρίτου ποδιού της Χαλκιδικής, της χερσονήσου του Άθω, και αποτελεί μοναδική αυτόνομη μοναστική πολιτεία.

Russian monastery Athos

Οι πρώτες μονές λειτούργησαν στον Άθω, ήδη πριν από δώδεκα αιώνες, από περίπου το 850 μ.Χ.
Στη χερσόνησο δεσπόζει¸ πέρα από την ιερή και άβατη για τις γυναίκες μοναστηριακή πολιτεία, το επιβλητικό όρος Άθως, χαρίζοντας μοναδική θέα από την παρακείμενη χερσόνησο της Σιθωνίας με την οποία ενώνεται μέσω του ιστορικού στενού ισθμού του Ξέρξη.


 
Αξίζει να δείτε ακόμα

Τα Στάγειρα, ένα πανέμορφο χωριό της νότιας Χαλκιδικής, περίπου στα 50χμ από το ξενοδοχείο μας, είναι το μέρος γέννησης του Αριστοτέλη, ενός από τους πιο σπουδαίους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους!

Stageira the land of Aristoteles


Στα 50χμ βρίσκεται το μοναδικό Σπήλαιο των Πετραλώνων, απαράμιλλης ανθρωπολογικής αξίας! Εδώ έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων (Homo Sapiens) χρονολογείται περίπου στα 700.000 χρόνια πριν τον πιο παλιό Ευρωπαίο!

Petralona cave


Συνολικά, η χερσόνησος της Σιθωνίας αποτελεί τον ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό για όλα τα είδη των διακοπών, ενώ η Ακτή Σαλονικιού λειτουργεί σαν ορμητήριο για πολλούς ενδιαφέροντες συνδυασμούς εκδρομών και περιηγήσεων.